Ove LångesVikingaskeppssida
http://www.vikingship.se/resor/vbg98.html

Copyright © info@vikingship.se

Language - English 

 













Junior-SM i jollesegling. Vikingar i Vänersborg
1998 -06-21 - 06-25

av Ove Långe, besättningsman på Sigrid Storråda

 

 
 

Junior-SM i jollesegling. Det skulle kunna vara bara det! Men, när Vänersborg stod som arrangör, skulle det ska bli mer, mycket mer. Karneval och folkfest.

Sigrid Storråda Drakhuvud

Och alla, inte bara deltagarna, var välkomna att delta, lovade Holger Svedung, ansvarig för arrangemangen på land. 

JSM invigdes söndagen den 21 juni 1998 och pågick sedan i dagarna fyra. Temat för dessa dagar var vikingar, och höjdpunkterna blev flera. Eller vad sägs om en vikingaregatta, en medeltida marknad och utställning av Vitteneguldet.

Invigningen var fylld av hyschhysch. Holger Svedung började berätta något om ett vikingaöverfall, men tystnade snabbt och konstaterade att det skulle bli en överraskning.

Några av Sveriges ståtligaste vikingaskepp, närmare bestämt tre stycken, kom att finnas på plats. Sigrid Storråda, Vidfamne och Starkodder är namnen på skeppen, och vilket av dem som var starkast, ja det avgjordes vid det vikingaskeppsrace som gick av stapeln på måndagen.

Vikingaskeppsracet !

Starten kom att ske vid Vänerparken och sedan skulle skeppen kappsegla runt vassbotten och ut i Vänern och sedan tillbaka. Då vinden dog ut några timmar före tävlingen beslöts att seglingen skulle ske enbart i Vassbotten, en vik i Vänern söder om Vänersborg. Det var stor spänning bland skeppens besättningar före starten. Vem skulle vinna? Ja, det skulle nog bli svårt att stoppa Starkodder. Detta lilla smidiga skepp hade allt för bra storlek för att de andra skulle ha en match i den nästan stiltje som rådde.

Starten gick! Alla satte segel precis före och det var bara att släppa förtöjningen. "Starken" spurtade med segel och åror från start. De andra enbart med segel. Sigrid var förberedda med ett roddarlag. Laget hade inte rott vikingaskepp förut så vi fick under gång hålla en lätt utbildning, men det har vi på Sigrid Storråda gjort förut. Till första Rundningsmärket ledde Starkodder med Vidfamne som tvåa och Sigrid Storråda strax utanför. Sigrid tog en vidare bana för att snika märket och gå innanför bojen strax framför. Vi fick ta ett roddtag för att klara bojen. Denna manöver gjorde att vi gick om Vidfamne. Båda de stora skeppen seglade en liten bit till innan Sigridkaptenen Mange Olsson (från Whitbreadbåten EF Language) beslöt att årorna skulle fällas. Då hade Starkodder redan rott i mål ock tävlingen var avgjord. Vidfamne och sigrid låg ungefär lika. Vi hade en högre kurs än Vidfamne och vi ansåg dem inte längre som ett lika stort hot, så vi rodde i mål. Roddarna klarade det riktigt bra med tanke på att det var deras första rodd ombord. Roddledaren var också något ivrig vilket gjorde att besättningen blev trött, vilket normalt inte sker. Vidfamne seglade stolt runt hela tävlingen på ett beundransvärt sätt. Man hade dock lite tur då vinden vände till deras fördel. När vinden vände var Sigrid Storråda sedan länge redan i mål och Vidfamne fick nöja sig med en tredje plats.

Alla skeppen vann på sitt sätt !

Starkodder vann på sin smidighet, Vidfamne på att man seglade hela racet. Sigrid Storråda vann på att man med en kapten som inte seglat vikingaskepp förut och ett roddarlag som inte rott förut ändå fightades med de andra och lyckades kamma hem andraplatsen. Dock med lite tur och lite list. Det var ändå en tävling mellan tre olika typer av skepp med olika uppgift. Det roligaste var ändå den vänskap som besättningarna kände !

Allmänheten ombord !

Allmänheten bjöds in att pröva en tur ut på Vänern med Sigrid Storråda. De fick prova att ro och om vädret tillät segling. Även Starkodder tog emot passagerare för en roddtur.

När de tre skeppen inte var ute och seglade fanns de på plats i hamnkanalen. Det var fritt fram för alla att gå och titta och fråga. Redan andra dagen, på måndagen, invigdes den medeltida marknaden på Fisketorget och Landstingshusets innangård. Vänersborgs konsthantverkare hade fått ihop ett 20-tal hantverkare som på plats arbetade och uppträdde i medeltida kläder. Dessutom kom personer från Vänersborgs och Trollhättans medeltidsförening att ordna spel och gyckel lite varstans på marknadsplatsen. 

Vikingaklädda kom förresten de flesta deltagare att vara, både besättningen på skeppen, hantverkarna på marknaden och en del av arrangörerna åtminstone de som befinner sig på land. De flesta kvällsaktiviteterna ägde rum på scenen på Sanden. Tidigt varje kväll blev det arrangemang för Seglarna, till exempel vikingablot, och lite senare var allmänheten välkomna.

©1998 Ove Långe

 

[ Åter ]

[ Bilder från Vänersborgsresan mm. ]

[ Åter Vikingaskepp sidan ]
[ Ove Långes Hemsida ]

    E-post: info@vikingship.se